Horehronský expres

Banská Bystrica,

Kategória:

Adresa:

29. augusta, Banská Bystrica

974 01, Banská Bystrica, Slovakia

Kartografické údaje:

Trasa expresu vedie z Banskej Bystrice do Brezna, ďalej cez Červenú Skalu do Dediniek. Je jednou z najkrajších železničných tratí na Slovensku plnou monumentálnych technických pamiatok – Telgártsky a Chmarošský viadukt, tunel Kornela Stodolu a Telgártsku slučku, ktorá predstavuje skutočný zážitok nielen pre milovníkov vlakov. Atmosféru vo vlaku nepochybne zaručí sprievodný program, ktorý pobaví aj poučí. Trať je súčasťou takzvanej stredoslovenskej transverzály a tvorí súčasť prepojenia Košicko-bohumínskej železnice (v Margecanoch) s dôležitým dopravným uzlom vo Zvolene. Zároveň spája údolím Hrona trať Červená Skala – Margecany s traťou Vrútky – Zvolen.

Železničné spojenie bolo vybudované v troch etapách. Prvý úsek bol sprevádzkovaný z Banskej Bystrice (kde končila trať zo Zvolena) do železiarní v Podbrezovej 26. júla 1884. Po Brezno bola trať predĺžená 15. decembra 1895 a ďalej úsek po Červenej Skale do 28. novembra, 1903.

Telgártska slučka je súčasťou železničnej trate Červená Skala – Margecany a patrí medzi najnáročnejšie železničné technické diela na Slovensku. Stavať sa začalo v roku 1931 a zvládli to za neuveriteľných 5 rokov. Dnes je niečo také nepredstaviteľné.

Telgártsky viadukt má rozpätie hlavného oblúka 32 metrov. Týči sa do výšky 22 metrov, na dĺžku presahuje 86 metrov. V blízkosti sa nachádza aj Chmarošský viadukt. Svojou dĺžkou takmer 114 metrov, 9 oblúkmi a výškou 18 metrov prekonáva dolinu Chmaroška, ​​ktorá je vstupným turistickým chodníkom na Kráľovu hoľu. Most je cieľom mnohých fotografov.

V Brezne je možnosť prestupu smerom na historickú ozubnicovú železnicu Tisovec – Zbojská alebo na historickú Čiernohronskú železnicu.

Čiernohronská železnica (predtým ČHŽ; staršie názvy: Hronecká štátna lesná železnica, Čiernohronská lesná dráha, skr. Č.HLD, Fekete Garamvölgyi Vasút, skr. FGV) premáva v trasách Podbrezová-Chvatimech – Hronec – Čierny Balog, Čierny Balog – Vydr. a Čierny Balog – Dobroč.

Bola značne rozvetvená a historicky najväčšiu celkovú dĺžku siete dosiahla po 2. svetovej vojne 131,98 km. Pred zrušením prepravy v roku 1982 bolo v prevádzke ešte ďalších 36 km trate železničné trate viedúcimi údoliami Čierneho Hrona a jeho prítokov. V roku 1982 bola táto trať vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku SR. A v roku 2011 bola Čiernohronská železnica vyhlásená aj za jeden zo siedmich divov Banskobystrického samosprávneho kraja.

Súčasná galéria

BBSK - Banská Bystrica self-governing region

Historická galéria

Archive ZSR - Railways of Slovak Republic