Vasúti híd a Pilchowickie-tó felett

Kategória:

Cím:

58-500, Lower Silesia, Poland

Kartográfiai adatok:

A hidat 1905-1906-ban építették, az 1902-től épülő Jelenia Góra-Żagań vonal (Bóbr-völgyi vasútvonal) részeként. A híd szerkezete nagyon hasonlít az 1904-ben üzembe helyezett Racławice Śląskie-i hídhoz: két, egymástól 85 m-re lévő beton- és kőpilléren nyugszik, amelyeken a híd fő része – egy 135 m hosszú, szegecselt, parabolikus kialakítású acél rácsos tartó szerkezet – nyugszik. A híd teljes hossza 151,68 méter, szélessége 4 méter.

A híd a tározó medrének alja fölött mintegy 40 méterrel helyezkedik el, ami az ország egyik legmagasabb hídjává teszi. A híd eredetileg egy száraz völgy fölé emelkedett, amelyet a pilchowicei gát 1912-es megnyitása után vízzel töltöttek fel. A gát prof. Otto Intze tervei alapján készült, építésekor, a korabeli Európa legnagyobb kő- és betongátja volt. A két beruházás összefüggött, mert a gátnak árvízvédelmi, energetikai és turisztikai funkciókat kellett betöltenie, a vasút pedig a gát megközelítését biztosította volna. A híd hivatalos megnyitására 1912. november 16-án került sor, II. Vilmos császár jelenlétében.

2020-ban olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint a hidat a Mission Impossible 7 című filmhez, egy akciójelenet forgatására akarták feláldozni. A Sziléziai Ipari Örökségvédelmi Alapítvány elkészítette a híd műemlékké nyilvánítási kérelmét, és 2020 augusztusában a hatóságok a jogi védelemről döntöttek, így a híd megmenekült a pusztulástól.

Történelmi galéria