Horehronský expres

Banská Bystrica,

Kategorie:

Adresa:

29. augusta, Banská Bystrica

974 01, Banská Bystrica, Slovakia

Kartografická data:

Trasa rychlíku vede z Banské Bystrice do Brezna, dále přes Červenou Skalu do Dedinek. Je to jedna z nejkrásnějších železničních tratí na Slovensku plná monumentálních technických památek – Telgártského a Chmarošského viaduktu, tunelu Kornela Stodoly a Telgártské smyčky, která je skutečným zážitkem nejen pro milovníky železnice. Atmosféru ve vlaku dotváří doprovodný program, který nabízí zábavu i poučení.

 

Trať je součástí takzvané středoslovenské transverzály a tvoří součást spojení mezi Košicko-bohumínskou dráhou (v Margecanech) a důležitým dopravním uzlem ve Zvolenu. Propojuje také trať Červená Skála – Margecany s tratí Vrútky – Zvolen údolím Hronu.

 

Železniční spojení bylo vybudováno ve třech etapách. První úsek byl uveden do provozu 26. července 1884 z Banské Bystrice (kde končila trať ze Zvolena) do železáren v Podbrezové. Od 15. prosince 1895 fungovala trať prodloužená do Brezna a od 28. listopadu 1903 o úsek za Červenou Skalou.

Telgártská smyčka je součástí železniční trati Červená Skala – Margecany a patří k nejnáročnějším železničním technickým dílům na Slovensku. Stavba byla zahájena v roce 1931 a dokončena za neuvěřitelných pět let. V současnosti je něco takového nepředstavitelné.

Telgártský viadukt má hlavní oblouk o rozpětí 32 metrů. Tyčí se do výšky 22 metrů a na délku měří přes 86 metrů. Nedaleko se nachází také Chmarošský viadukt. Se svou délkou téměř 114 metrů, devíti oblouky a výškou 18 metrů protíná údolí Chmarošky, které je vstupní turistickou trasou na Kráľovu hoľu. Most je cílem mnoha fotografů.

V Brezně je možnost přestoupit na historickou ozubnicovou železnici Tisovec – Zbojská nebo na historickou Čiernohronskou železnici.

Čiernohronská železnice (dříve zkráceně ČHŽ; starší názvy: Hronecká štátna lesná železnica; Čiernohronská lesná dráha, zkráceně Č.HLD; Fekete Garamvölgyi Vasút, zkráceně FGV) jezdí na trasách Podbrezová-Chvatimech – Hronec – Čierny Balog, Čierny Balog – Vydrovo a Čierny Balog – Dobroč.

Čiernohronská železnice byla značně rozvětvená a historicky největší celková délka sítě dosáhla 131,98 km po druhé světové válce. Před zrušením dopravy v roce 1982 bylo v provozu ještě 36 km železniční trati, která vedla údolími Černého Hronu a jeho přítoků. Roku 1982 byla tato trať prohlášena za národní kulturní památku Slovenské republiky. A v roce 2011 byla Čiernohronská železnice také vyhlášena jedním ze sedmi divů Banskobystrického samosprávného kraje.

Současná galerie

BBSK - Banská Bystrica self-governing region

Historická galerie

Archive ZSR - Railways of Slovak Republic